Iets te vieren? Jeu de boules bij BOEL!
‘Er is een drive in voor je fiets, dus je kunt zo met je fiets naar binnenrijden’ appt mijn zusje als we afspreken haar verjaardag bij Jeu de Boules Bar BOEL te vieren. Dat maakt mij nieuwsgierig. Ik wist eerst niet wat ik moest denken van een potje jeu de boules. Is dat niet dat stoffige spel met ballen wat de senioren in Frankrijk op de camping spelen? Maar het blijkt een te gekke activiteit om je verjaardag te vieren. Wat mij betreft dé aanwinst in 2019 voor Stad.
Ik rijd onder het gele uithangbord door en parkeer mijn fiets fijn droog onder het dak. Nieuwsgierig open ik de deur van deze oude grote garage. Wow. Ik ben direct enthousiast. De grote ruimte raakt mijn vintageloving hartje. Het gevoel van ‘dit moet iedereen weten!’ overvalt mij. Het idee dat iemand weer een toffe trend heeft opgepikt in een stad als Berlijn en tot uitvoering heeft gebracht in míjn Stad. Yes!
Putain de merde
Ik stap verder in wat blijkt de eerste van de twee grote ruimtes. Aan de linkerzijde de bar en op de grote zwarte muur voor mij trekken toffe muurtekeningen met toepasselijke woordgrapjes als ‘Putain de merde’ mijn aandacht. Aan de voet van de muur twee grind-aangeharkte jeu de boules banen met daarnaast een rijtje biertafels. Hier en daar ligt een gezellig kleedje op de grond en er staan sjoeltafels tegen de muur. Als mijn blik verder dwaalt tref ik mijn ouders aan een grote houten tafel met een kop verse muntthee voor zich. Met hetzelfde enthousiasme over deze locatie feliciteren we elkaar met mijn zusje.
Een BOEL mensen
Terwijl we wachten op het feestvarken zie ik door de poort de tweede grote ruimte. Hier liggen ook nog eens zes banen. Er komt een gezellig geluid van geklets en gelach vandaan. Hier heffen groepen collega’s en vrienden het glas en spelen ontspannen, maar toch ook competitief een potje jeu de boules.
Alle ballen verzamelen
Dan komt de jarige binnen. Aan haar zijde haar vriend. Het is onze eerste kennismaking. Na het schudden van handjes grijpt hij zijn kans en legt vloeiend alle spelregels van jeu de boules aan mijn familie uit. Hij komt hier vaker. We zijn met z’n vijven en spelen in teams.
Ik moet wennen aan het feit dat de bal niet doorrolt op de ruige grind ondergrond, maar als ik mijn draai eenmaal te pakken heb ga ik goed. We spelen met zware zilverkleurige wedstrijdballen met verschillende profielen voor de herkenbaarheid. Af en toe verschillen de ruimtes tussen de ballen zo weinig dat we een touwtje moeten gebruiken om het verschil te meten. Spannend!
Maar winnen moet ik een andere keer maar doen. Op het scorebord aan het einde van de baan tonen de kurken dat de jarige met een dikke voorsprong gewonnen heeft. Haar team had als eerste 13 punten.
Conclusie: een verrassend leuk uitje
Wat een supertof innovatief en verrassend concept voor een leuk uitje in Groningen- Stad. Weer eens wat anders dan bowlen of naar de bioscoop. En het is ook nog eens goed betaalbaar. Kon minder!
Ik wil dit de volgende keer ook als teamuitje doen met mijn collega’s.
Praktisch:
• Adres BOEL: Nieuwe Ebbingestraat 163, pal tegenover het Noorderplantsoen
• Een baan kost (op het moment van schrijven) € 12 per 45 minuten.
• Je kunt met maximaal 10 personen op 1 baan.
• Er zijn 8 banen beschikbaar.
• Boulen kan alleen op reservering.
• Elke dag geopend, de tijden variëren tussen 13:00 en 01:00 uur
• Mocht je het spel niet kennen. De wedstrijdregels liggen in een geplastificeerde kaart naast de baan.
• Dat kleine balletje heet ‘het but’. Vergeet jij dat nou ook altijd?
Tips:
• We hadden andere eetplannen, maar de kaart ziet er uitnodigend uit met verschillende bites en streetfood gerechten. Vergeet ook de cocktails en speciaalbier niet.
• Check dit originele I Go Groningen arrangement, te reserveren in onze webshop:
• Mijn nieuwste blog over BOEL vind je hier.
Ben jij al eens bij BOEL geweest? Deel jouw jeu de boules ervaring hieronder.
0 reacties